Függőségek  

Bejegyezte: Bogriella

 
Dohányzás
A dohányzás Magyarországon évente 35 000 ember halálát követeli. Az áldozatok fele életének ötvenes éveiben, másik fele hatvan éves kor felett hal meg a dohányzás közvetlen következtében. Évente ennyi ember halála lenne elkerülhető, ha nem váltak volna dohányossá tizen-, huszonéves korukban.

Néhány éves dohányzókarrier után mely idő alatt a szervezet folyamatosan károsodik függőség alakul ki, mely erősebb, mint az alkohollal vagy bizonyos "keményebb" drogokkal szembeni függőség. Ekkor a dohányzásról való lemondás már rendkívül nehézzé, sokak számára egyenesen lehetetlenné válik. A függőséget okozó hatás gyermekekben gyorsabban, de fiatal felnőttekben is már 3-4 év alatt biztosan kialakul. A rendszeres dohányosokban kialakuló függőségnek három összetevője van.

Fizikai hozzászokás
A nikotin ugyanazokra az érzékeny területekre (receptorokra) hat az agyban, mint a kokain vagy a heroin, fokozza a dopamin nevű, az ingerületátvitelt befolyásoló anyag elválasztását. Ezen anyag felszabadulása kellemes érzés kialakulásával jár. A függőség (dependencia) azt jelenti, hogy bizonyos idő eltelte után, ha a szerrezet nem jut hozzá mindennapi nikotinjához, egyénenként változó súlyosságú kellemetlen tünetek kialakulásával "válaszol".
A megvonásos tünetek bár néhány hét alatt megszűnnek, a receptorok érzékenysége azonban még hónapokkal a dohányzás abbahagyása után is magasabb. Többnyire ezért esnek vissza a dohányzásról leszokni szándékozók a cigarettázás elhagyása utáni 3 hónapon belül (35-40%-uknak azonban sikerül elsőre leszokni!).

Pszichés hozzászokás
Bizonyos élethelyzetek megoldásához a dohányost a cigaretta segíti hozzá: csökkenti a feszültségét, megnyugtatja, segít érzelmeit kordában tartani, lehetőséget nyújt arra, hogy a munkától egy pillanatra elszakadjon. A pszichés hozzászokás nyilvánvalóvá válik, amikor a volt dohányos még néhány hónapos dohányzásmentes periódus után is bizonyos élethelyzetekben leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy rágyújtson.

"Szociális" hozzászokás
A kortársak, a kollégák, az iskolatársak, a barátok dohányzása láttán mások is kedvet kapnak arra, hogy a cigarettát megkóstolják. Látva a többiek dohányzását, a kíváncsiság hajtja arra gyermekeinket, hogy ők is kipróbálják a cigarettát: barátaik (vajon barátok-e?) megkínálják őket, sőt sok esetben a szülők szeme láttára szokik rá a gyermek a dohányzásra! Ha a társadalom normálisként fogadja el a dohányzó magatartást, nem csodálkozhatunk azon, hogy gyermekeinket semmilyen tanító "jó" szó nem tántoríthatja el attól, hogy amit az iskolában, utcán, televízióban, moziban, mi több, a kórházban, rendelőben állandóan látnak, és amire díszes óriásplakátokon, folyóiratokban és mozikban csábítják őket, ki ne próbálják maguk is.

A tüdő és a légutak károsodása
A dohányzás előidézte károsodások elsősorban és legkorábban a légutakban és a tüdőkben alakulnak ki. Nem térnék ki részletesen a dohányzás úgynevezett indikátorbetegségének, a tüdőráknak a tárgyalósára vagy az idült hörghurutra és tüdőtágulásra. (Az "indikátorbetegség" elnevezés azt jelenti, hogy egy társadalomban a tüdőrákos esetek és a dohányosok száma között igen szoros összefüggés mutatkozik.) Ezek általában közismertek. Legyen elég annyit megjegyezni, hogy a felemelkedőben levő dohányipar "jótékony" tevékenysége eredményeként a dohányosok számával egyetemben Magyarországon 1970 és 1995 között a férfi tüdőrákosok száma két és félszeresére, a női tüdőrákos esetek száma háromszorosára nőtt.

Röviden utalnék azonban az Angol Mellkas Társaság (BTS) 1998. december megjelent közleményére, melyben arra figyelmeztetnek, hogy dohányos nőknél kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakult tüdőrákjuk gyógyíthatatlan lesz. A 65 év alatti dohányos nők körében kétszer nagyobb a kissejtes tüdőrák kialakulásának valószínűsége, mint férfiaknál. E daganattípus gyógyulási esélyei rendkívül csekélyek. 10-ből 7 esetben a műtét már daganat felfedezése pillanatában elkésett, betegek 50%-a a diagnózis felállításától számított 6 hónap múlva már nem él!
A lehetséges magyarázatok közül ki emelendő, hogy mivel gyakrabban szívna egyébként ugyanolyan mértékben káros "light" cigarettát, a nők gyorsabban és mélyebben lélegzik be a cigarettafüstöt azéra hogy a kisebb nikotintartalmú cigarettából is "megfelelő" mennyiségű nikotinhoz jussanak. Így a kátrány és egyéb daganatkeltő anyagok a légutak teljes hosszán akadálytalanul kifejthetik sejtkárosító hatásukat (Akár még "light" cigarettára rászokó leánygyermekeinket is különösen óvjuk!)

Szívükre veszik?
A dohányosok ereiben az érelmeszesedés folyamatai felgyorsulnak, és kiterjedtebbel is, mint a nemdohányzók esetében, valamint romlik a különböző szervek vérellátása is. A koszorúér-betegség szempontjából a dohányosok veszélyeztetettsége legalább kétszerese a nemdohányzók esetén tapasztaltnak. Ha a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőivel vetjük össze a dohányzás hatásait, azt tapasztaljuk, hogy míg a dohányzás egymagában a szív- és érrendszeri megbetegedések 21%-áért felelős, addig az ülő életmód 19%-áért, a magas vérnyomás betegség és az örökletes tényezők pedig mindössze 8, illetve 7%-áért Ha ezeket az egymás hatását erősítő, fokozó kockázati tényezőket kiküszöbölnénk, a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozás jelentősen csökkenthető lenne. Ez évente körülbelül 14 000 magyar életben maradását jelentené.

A nők szív- és érrendszeri betegségekkel szemben nemi hormonjaik kedvező hatásai miatt némi "védettséget" élveznek (természetesen csak a fogamzóképesség, tehát a menstruáció fennmaradásáig). E helyzeti előny egy csapásra megszűnik, ha a nő dohányos.


Válogatott kínok között
Ejtsünk szót röviden egyéb, a dohányzással kapcsolatba hozható bántalmakról is!

Daganatos betegségek
• A dohányzás jelentősen emeli az ajak, szájüreg, garat, nyelőcső, gége, légcső rosszindulatú daganatainak előfordulási gyakoriságát. A kockázat többszörösére nő, ha a dohányzás túlzott alkoholfogyasztással párosul.

• A felmérések szerint a hasnyálmirigy daganatai dohányosoknál jóval gyakrabban fordulnak elő.

• A húgyhólyag rosszindulatú daganatainak férfiak esetén 50%a, nők esetén 25%a összefüggésben áll a többéves dohányzással.

• Az emlőrák kimenetele rosszabb, ha a nő dohányzik, és a méhnyakrák úgyszintén gyakrabban fordul elő dohányzó nők esetében.


Fekélybetegség
Szintén kevésbé közismert, hogy a fekélybetegség (gyomor és nyombél), valamint a savnak a nyelőcsőbe való visszafolyása ("reflux") kisebb gyógyulási eséllyel bírnak a dohányzás miatt.

Bürger-kór
Végül, de nem utolsósorban szeretnék kiemelni egy olyan érbetegséget, mely szinte kizárólag a 20 és 40 év közötti, dohányzó férfiaknál fordul elő (a betegeknek csak 5%-a nő). Ez a Bürger-kór, vagy latin megjelöléssel a thrombangiitis obliterans.

A betegség lényege, hogy a végtagok kis verőereiben (ritkábban a gyűjtőerekben vagy "visszerekben") vérrögök keletkeznek, melyek elzárják az eret, és vérellátási zavart idéznek elő. A betegség eredetét kutatók nem zárják ki, hogy ez bizonyos örökletes hajlamú egyének késői, allergiás reakciója a dohányzásra. A láb hideg, zsibbadt, "ég", fáj, majd kifekélyesedik és elhal. Ha a beteg nem hagyja el a dohányzást, a betegségnek mindig amputáció a vége. Bármilyen érsebészeti műtéti megoldás is csak akkor jön szóba, ha a beteg már nem dohányzik, különben csak felesleges költség az egészségügy számára.

Mindezen betegségeket és azokat, amelyekről most nem esett szó, jobb megelőzni, mint gyógyítani. A betegségek ugyanis többnyire nem gyógyulnak nyomtalanul. Ezért is kell fontolóra vennie minden dohányosnak, hogy mihamarabb meghozza élete legértékesebb döntését: lemond a dohányzásról, hogy tovább élvezhesse az élet egyéb örömeit.


Menekülés a rabságból
Mit kínál a dohányzásmentes életforma? Kellemes leheletet, a számunkra kedves partner kellemes illatát, a természet, ételek, stb. illatainak és a kedvelt ételek ízének újbóli felfedezését, a testmozgás örömének és a fizikai teljesítőképesség javulását, leányok és nők bőrének szépségének újbóli megtapasztalását. Nem beszélve a ruha, a lakás, a használati tárgyak füstös szagáról való elfeledkezés lehetőségéről, az elfüstölt pénz más kellemes és valóban szükséges dologra fordításáról.

A dohányzásról való leszokás a dohányos életének legjelentősebb cselekedete, mellyel hozzájárul a környezete egészségének megőrzéséhez, a már károsodott egészségi állapotának gyorsabb javulásához.

Az összes Magyarországon élő leszokottak számáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A legutóbbi, 1994-ben elvégzett Egészségviselkedés Felmérés a leszokottak számáról nem szolgáltatott adatokat. Nyugat-európai országokban már senki (és főleg az egészségpolitika tervezői és döntéshozói) nem kérdőjelezik meg a dohányzásról való leszokásnak mint első és legfontosabb közegészségügyi problémának a kiemelkedő jelentőségét. Nagy-Britanniában például több mint 11 millió ember élvezi ismét a dohányfüstmentes élet szépségeit.

A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni. A kivitelezés annál nehezebb, minél régebben alakult ki a hozzászokás de nem lehetetlen!
Az elhatározás és az önbizalom alapvető: hinni kell abban, hogy "meg tudom csinálni", képes vagyok eldönteni és ragaszkodni tudok a döntésemhez.

Tíz lépés az élet
Elszánta magát a leszokásra? Nos, ha az elhatározás megszületett, már csak a következő tíz lépést kell megtennie a dohányfüstmentes élet felé.

• Meg kell határoznia a leszokás pontos dátumát, és ehhez ragaszkodnia kell. Meg kell ismerkedni azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokásban. Környezetével tudatni kell a szándékát, és kérje meg őket, hogy segítsenek, vagy legalább ne gátolják a végrehajtásban.

• Mindig találjon magának elfoglaltságokat, amelyek hozzásegítik, hogy ne gondoljon a cigarettára. Szabaduljon meg hamutálcáitól, öngyújtóitól és a még fel nem bontott cigarettáitól!

• Bőségesen fogyasszon folyadékot! Tartson keze ügyében egy pohár ásványvizet vagy gyümölcslevet, és szürcsölgesse folyamatosan!

• Legyen egyre aktívabb! Sétáljon ahelyett, hogy kocsiba vagy buszra szállna, próbáljon lépcsőn járni a lift helyett. A mozgás ellazít és sikerélményt nyújt.

• Értékelje pozitívan az Önnel történteket. Minthogy kábítószerről van szó, a megvonás tünetei kellemetlenek lehetnek, de gondoljon arra, hogy a szervezete most gyógyul fel a dohányzás okozta károkból.

• Változtasson a megszokott mindennapi életén! Mellőzze azt az üzletet, ahol általában beszerezte a napi cigarettáját. Esetleg el kell kerülnie kedvenc éttermét vagy a munkahelyi dohányzóhelyet, ahol eddigi sorstársai mérgezik magukat. Próbáljon valami újat, az eddigiektől teljesen különbözőt csinálni. Lepje meg magát!

• Nincs kivétel! Nincs olyan rossz vagy jó hír, olyan élethelyzet, amely akár egy szál cigaretta elszívására okot adna. Ez újabb és újabb szál utáni vágyakozást váltana ki.

• Ajándékozza meg magát! A cigarettán megspórolt pénzén vegyen magának valami apróságot vagy akár nagyobb dolgot: olyat, amit egyébként nem vett volna meg.

• Figyeljen oda az étkezésre! Ne essen neki a zsíros ételeknek. Próbálja ki a friss gyümölcsöt és zöldséget, cukormentes rágógumit, esetleg édességet!

• Számolja a napokat! Minden egyes, cigaretta nélkül eltöltött nap ajándék az Ön egészségének, családjának és pénztárcájának.


A siker jutalmáról
Erőfeszítését megköszöni a szervezete!
5 perc múlva: A szív oxigénnel való ellátottsága nő.
20 perc múlva: A pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.
24 óra múlva: A szívinfarktus veszélye csökken. A szervezet fizikai terhelhetősége nő.
48 óra múlva: Az íz- és szagérzékelés jelentősen javul. A lehelet dohányfüstszaga megszűnik.
3 hónap múlva: Az agyvérzés veszélye csökken. A köhögés csökken.
9 hónap múlva: Egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.
1 év múlva: A szívinfarktus és gyomorfekély veszélye a dohányosokhoz képest felére csökken.
5 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken.
10 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint nemdohányzók esetén.
15 év múlva: A szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

This entry was posted on 20:07 and is filed under , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom) .

0 megjegyzés