Fügőségek  

Bejegyezte: Bogriella



Számítógép és internetfüggőség
Betegség-e az Internet-függőség?

Internet függőség, szenvedélybetegség, számítógép függőség
A szakemberek véleménye eltérő azt illetően, mikor válik az Internet használata egészségtelen függőséggé, amikor túl sok időt tölt valaki a gép előtt, hirtelen ötlettől vezérelve vásárol, chat-el vagy játszik, és közben elhanyagolja a saját életét.

Számítógép-függőnek tekinthető valaki, 
ha eufóriát érez a gép mellett
képtelen abbahagyni egyre több időre vágyik, amit a gép mellett tölthet
elhanyagolja a családját és a barátait ha nincs a gép közelében, üresnek, depressziósnak vagy ingerlékenynek érzi magát hazudik a családjának vagy munkaadójának a géphasználatát illetően problémái vannak az iskolában vagy a munkahelyen.


A fentiek a pszichés tünetek, vannak azonban fizikai tünetek is: 
carpal tunnel-szindróma (kéz, ujjak zsibbadása)
szemszárazság
hát- és derékfájás
étkezési rendellenességek, étkezések kihagyása
a személyes higiénia elhanyagolása
alvászavarok vagy az alvásminták megváltozása.


Az amerikai otthonok több mint felében van számítógép, és ezek közül 41,5 százaléknak Internet hozzáférése is van. Világszerte több mint 581 millióan használják a világhálót.
Dr. Nathan Shapira és kutatócsoportja irányelveket állított össze, hogy az orvosok felismerjék, vajon betegük átlagos Internet felhasználó-e.
A kutatók megállapították, hogy azok, akik magukat függőnek tartják, átlagosan öt egyéb pszichiátriai problémával is küszködnek, mint pl. a bipoláris rendellenesség, depresszió vagy alkoholizmus.
Az Internet-függők heti több mint 30 órát ülnek a gép előtt, és Internet használatuk a tízszerese a lényeges, tanulással vagy munkával összefüggő használatnak.
A kutatók szerint függőnek tekinthető az, aki több időt tölt a gép előtt, mint amennyit elhatározott, elhanyagolja egyéb kötelességeit, nem képes abbahagyni, társas viszonyai jelentősen sérülnek az internetezés miatt, túl sokat gondol az Internetre vagy szorong, ha nincs online.
További kutatásoknak kell megadniuk a választ arra a kérdésre, hogy a betegnek nyilvánított Internet-felhasználók felmenthetők-e a hálón elkövetett tetteik miatt a büntetőjogi felelősség alól.


TÖRTÉNET
Hálótársak
A 45 éves István egy dunántúli kisváros jól menő vállalkozójaként élte kiegyensúlyozott családi életét feleségével, Tímeával. „Hétvégente együtt jártunk a barátokkal piknikezni, esténként rengeteget beszélgettünk a verandán, soha nem volt közöttünk komolyabb nézeteltérés sem” – meséli a férfi. A gondok ott kezdődtek, amikor a fiuk kirepült a családi fészekből. A háztartásbeliként élő, negyven felé közelítő Tímea egyre inkább megváltozott. Rengeteget ült a számítógép előtt, ha hazament, az volt az első, hogy az elektronikus postáját ellenőrizte. Az internet elsőbbséget élvezett bármilyen otthoni teendő előtt. Sokszor próbálta eltitkolni a gép előtt eltöltött órák számát, de a lakás állapota mindent elárult. Egyre gyakrabban kelt fel éjszaka is a géphez, amiből később komoly alvásproblémái lettek, amire gyógyszert is szedett. István kérdezte is, kik ezek az emberek, akikkel levelezik, ő azt válaszolta, néhány régi ismerős. Mint utólag kiderült, az újdonsült „kiberbarátaival” chatelt órákat. „Addig teljesen azonos volt az életfelfogásunk – mondja a férj. – Attól kezdve mindenbe belekötött, amit csináltam. Húsz év után hirtelen önzőnek és dögunalmasnak talált. Én pedig egyre tehetetlenebbnek éreztem magam.”
Egy idő után már közös programokra sem járt a házaspár, Tímea a legtöbb barátnőjét leépítette, férjét pedig kiutasította a hálószobából. Teljes mértékben elszigetelődött Istvántól, aki eleinte arra gyanakodott, hogy a felesége eljár valakivel találkozgatni. Amikor látta, hogy felesége sokszor napokig ki sem teszi a lábát otthonról, a gépre kezdett gyanakodni. Mivel Tímea nem volt hajlandó őszintén válaszolni, csak egy megoldást látott: „feltörte” a gépet. „Döbbenetes volt belecsöppenni Tímea kibervilágába. Miután szembesültem a tényekkel, hogy a feleségem egy a fiunkkal egyidős férfival tart intim kapcsolatot – aki még húszéves sincs –, és hogy egy olyan ember miatt dob el magától, akivel még sohasem találkozott személyesen, azt hittem megőrülök. Komoly, szerteágazó kapcsolatrendszerbe csöppentem bele, ahol az általuk kialakult értékekkel, szokásokkal, viselkedési elvárásokkal találja szembe magát az ember. Tele volt közhelyekkel a beszélgetése, jelentéktelen dolgokról is képes volt órákig trécselni, amíg én nem voltam otthon. A kényes témákról meglepő gátlástalansággal beszélt. Mintha nem az én feleségem lett volna, aki ezeket a perverznek mondható leveleket írta a virtuális szeretőjének. Amikor számon kértem, Tímea mentségéül hozta fel, hogy neki tetszenek a virtuális élet új játékszabályai, és esze ágában sincs visszatérni az unalmas hétköznapok világába. Talán én is hibás vagyok abban, hogy ez idáig fajult. Túl naiv voltam, nem olvastam az előjelekből. Ha ezt megtettem volna, még ma is együtt lennénk.”

This entry was posted on 17:01 and is filed under , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom) .

0 megjegyzés